Fiscus legt nauwelijks boetes op aan facilitators

De Belastingdienst heeft sinds 1 januari 2014 slechts drie boetes opgelegd aan zogeheten facilitators. Dit zijn financieel dienstverleners die belastingplichtigen helpen bij fiscale fraude.

Sinds 2014 kunnen facilitators een meepleegboete opgelegd krijgen. In de praktijk komt dat dus nauwelijks voor, zo blijkt uit documenten die het ministerie van Financiën heeft gepubliceerd na een WOB-verzoek van het in belastingrecht gespecialiseerde kantoor ProceD.

ProceD: “In het WOB-verzoek van ons kantoor hebben wij het Ministerie van Financiën verzocht informatie bekend te maken met betrekking tot het CombiTeam Aanpak Facilitators (CAF) van de Belastingdienst. Uit de antwoorden van het Ministerie blijkt dat het CAF team regelmatig bij elkaar komt en dat de daarin gemaakte afspraken worden vastgelegd in een dynamisch bestand. Daarbij gaat het altijd om gegevens van individuele personen en valt de vastlegging van hetgeen besproken is onder de geheimhoudingsplicht. Er bestaat geen draaiboek, vastlegging van beleid of andere documenten met betrekking tot de toepassing van de medepleeg- en medeplichtigenboetes. Ook wordt er door het Ministerie en/of de Belastingdienst geen nader beleid gevoerd met betrekking tot het aanmelden van facilitators bij het afstemmingsoverleg zoals bedoeld in het protocol AAFD.”

Gerelateerde artikelen