Financieringsregelingen overheid nuttig voor bedrijven

Doordat de overheid een deel van de financiële risico´s droeg, konden afgelopen jaar meer bedrijven hun groeiplannen verwezenlijken. De overheidsregelingen maakten voor 1,5 miljard euro aan financieringen mogelijk die anders niet van de grond zouden zijn gekomen.

Dat is zo´n 400 miljoen euro meer dan in 2014, schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag aan de Tweede Kamer. Ondernemers maakten het meest gebruik van de borgstellingsregeling voor kredieten tot 3 miljoen euro, de BMKB, en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) die banken een staatsgarantie kan geven op leningen tot 150 miljoen euro. In 2015 zette de overheid in totaal 788 miljoen euro in aan garanties en kredieten.

Kamp: “Doordat de overheid in staat is een deel van de risico’s van de markt op zich te nemen, vergroten wij het financieringsaanbod. Zo stimuleren we groei en innovatie bij bedrijven. Met name voor gezonde bedrijven die toch moeilijk financiering vinden voor groei en innovatie, zoals kleine mkb´ers en innovatieve ´startups´ en ´scale ups´ is dit van groot belang.”

• Kamerbrief over gebruik van het financieringsinstrumentarium

 

 

 

(ANP)
 

Gerelateerde artikelen