Faillissementsgolf in detailhandel

Dankzij een aantrekkende economie en een verbetering van de financiële positie is het aantal faillissementen in de eerste helft van 2016 met 18% gedaald. Zowel in de zorg als in de detailhandel waren in deze periode echter juist meer faillissementen. Veel winkeliers gaan failliet omdat ze niet tijdig inspelen op veranderend consumentengedrag, zo meldt ING Economisch Bureau.

De verwachting van ING is dat het aantal faillissementen zowel dit jaar als volgend jaar verder afneemt. De daling zal minder groot zijn dan in voorgaande jaren omdat het effect van herstel na de economische crisis inmiddels is uitgewerkt.
 
18% minder faillissementen

In de eerste zes maanden van 2016 zijn in totaal 2.700 bedrijven failliet gegaan. Dit zijn er 18% minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Doordat de economie aantrekt realiseren bedrijven weer groei en worden ze financieel weerbaarder, waardoor ze minder snel failliet gaan. Zo ging in de bouw in de eerste helft van het jaar een derde minder bedrijven failliet. 
 
Faillissementsgolf in de detailhandel

Ondanks de economische groei is het aantal faillissementen in de zorg en detailhandel in de eerste helft van het jaar toegenomen. In de zorg waren het vooral bedrijven in de thuiszorg die in het afgelopen halfjaar failliet zijn gegaan. De sector kampt nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen. In de detailhandel zorgen veranderend consumentengedrag en digitalisering voor een ware faillissementsgolf.
 
Faillissementen in 2016 nog niet terug op pre-crisis niveau

Naar verwachting daalt het aantal faillissementen in 2016 voor het derde jaar op rij, al vlakt de daling wel af. Zowel in 2014 als in 2015 daalde het aantal faillissementen met 20%. Voor dit jaar wordt een daling van 12% voorzien, wat neerkomt op circa 5.300 faillissementen. Hiermee ligt het aantal faillissementen nog altijd boven het pre-crisis niveau van 2008 (4.600 faillissementen). Voor 2017 wordt een verdere daling voorzien, al zal deze minder groot zijn dan in voorgaande jaren.

• Daling faillissementen vlakt af

Gerelateerde artikelen