Factoring financiering stijgt naar 8 miljard euro in 2023

De financiering die bedrijven gebruiken via factoring (‘funds in use’) is in 2023 opnieuw gestegen, en ditmaal naar een bedrag van 8 miljard euro.

Dit blijkt uit de jaarcijfers van FAAN, de branchevereniging van Nederlandse factoringmaatschappijen. FAAN-voorzitter Lukas Anker licht de cijfers toe en wijst erop dat Nederlandse factoringbedrijven momenteel meer financieringsruimte beschikbaar stellen dan er wordt gebruikt. Ondanks de gestegen rente blijft er ruime liquiditeit beschikbaar via factoring, waarbij vooral het mkb en corporates kunnen profiteren.

De FAAN (Factoring Nederland) is een branchevereniging die zich inzet voor het algemeen belang van de factoringbranche en haar klanten op zowel nationaal als Europees niveau, met betrekking tot wet- en regelgeving . Factoring is een financieringsmethode waarbij bedrijven hun openstaande facturen verkopen aan een factormaatschappij in ruil voor directe liquiditeit.
  • Beschikbare liquiditeit via factoring bedraagt ca. 4 miljard euro
  • Overgedragen omzet via factoring in 2023 ruim 168 miljard euro
  • Groei van factoringklanten vooral zichtbaar in het mkb.

De overgedragen omzet via factoring is in 2023 met 3% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, wat voornamelijk te danken is aan de eerste helft van het jaar. Daarnaast is het aantal ondernemingen dat factoring gebruikt voor het aantrekken van werkkapitaal met 10% gestegen ten opzichte van 2022. Met name in de sectoren zakelijke dienstverlening en transport is deze groei zichtbaar, waarbij vooral bedrijven met een omzet van minder dan 10 miljoen euro de waarde van factoring erkennen.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen