EY: ons vak slaapwandelt naar de afgrond

De toekomst van accountancy houdt velen van ons bezig. Zo ook Hywell Ball, managing partner Assurance van EY.
Als keynote speaker tijdens de jaarlijkse Financial Reporting Outlook conferentie in de UK citeerde Ball uit een recent rapport van de universiteit van Oxford, dat beweert dat er 95% kans is, dat de traditionele accountant en auditor tegen 2030 vervangen zijn door een computer – als het apparaat of systeem dan nog zo heet. Maar, zegt Ball, hoewel de urgentie om mee te groeien en bewegen nog nooit zo groot en klaarhelder was, blijven wij zelf als een soort gletsjer voortploeteren!
 
EY liet de universiteit van Cambridge onderzoek doen naar de ontwikkelingen in het vak rond performance management – en is geschrokken van de “startling lack of progress”. “Wij auditen en rapporteren nog steeds maar een fractie van de informatie, waar boards dezer dagen naar smachten. We lijken als beroepsgroep wel een slaapwandelaar, die traag maar onafwendbaar recht naar een afgrond loopt!”
 
Alleen al de toenemende concurrentie op de audit-markt zou kantoren moeten dwingen om meer research te doen en te innoveren. En ontwikkelingen als Big Data hebben er toe geleid, aldus Ball, dat de werving en selectie van nieuwe medewerkers bij EY al radicale veranderingen heeft laten zien.
Een op de drie nieuwe medewerkers zal geen accountant zijn, maar data scientist, ingenieur, of een getalenteerde nerd zonder diploma die begrijpt wat big data doen en betekenen voor het vakgebied.
En ook voor de meer traditionele rollen binnen EY zoekt het Big4 kantoor naar andere competenties in trainees dan vroeger: was het toen vooral belangrijk dat je bewezen had te kunnen slagen voor examens, nu waren andere (people) skills en attitudes belangrijker. 
 
Gerelateerde artikelen