EY groeit tot recordomzet van dik 45 miljard

Ondanks de groei van de adviespoot blijft accountancy groter.

EY International heeft een recordjaaromzet van 45,4 miljard dollar genoteerd in het gebroken boekjaar dat loopt tot juni. Wereldwijd stegen de inkomsten met bijna veertien procent, de grootste groei in bijna twintig jaar. Het aantal medewerkers groeide met zeventien procent tot 365.000. De grootste groei boekte EY op het Amerikaanse continent, bijna twintig procent, meer dan in elke andere regio.

Ondanks de omzetgroei blijft EY wereldwijd de derde van de big four, na Deloitte en PwC. Deloitte groeide dit jaar met een vijfde tot een omzet van een kleine 60 miljard dollar, terwijl PwC ervan uitgaat  dat de omzet afgelopen boekjaar uitkomt op 50 miljard dollar.

Bij EY groeide vooral de adviespraktijk als kool, met 24,5 procent tot 13,9 miljard dollar. De assurancepraktijk is nog steeds groter met een omzet van 14,4 miljard dollar, maar de groei is met zes procent vier keer kleiner.

De presentatie van de cijfers komen aan de vooravond van een voorgestelde splitsing, tussen accountancy en advies, waarover de partners van de lidfirma's van EY in november zullen gaan stemmen. De top van het kantoor denkt dat het adviesbedrijf sneller gaat groeien zonder accountancy. Allerlei regels, toezicht en belangenconflicten zouden niet langer een belemmering vormen voor de consultants.

Het zou de adviespoot vooral te doen zijn om lucratieve deals met technologiegroepen zoals Amazon, Google en Salesforce, die momenteel verboden zijn omdat de boeken ervan worden gecontroleerd door accountants van EY.  Eenmaal verlost van de accountants zouden de consultants tien miljard per jaar extra kunnen verdienen.

De omzet van de belastingpoot steeg met een kleine acht procent tot 11,3 miljard dollar. De fiscalisten gaan volgens het splitsingsplan mee met de consultants. De afdeling strategie, die losstaan van de adviestak, noteerden een omzet van een kleine zes miljard dollar, een toename van ongeveer twintig procent.

De winst die EY maakte op deze omzet is niet bekendgemaakt. Die zal EY echter wel moeten publiceren als de afgesplitste adviespoot volgend jaar naar de beurs gaat, zoals nu het plan is.
 

Gerelateerde artikelen