Extra aandacht fiscus voor adviseurs die sluiproutes bieden

Belastingadvieskantoren die aan klanten sluipwegen bieden om de box 3-heffing te ontlopen, kunnen rekenen kunnen rekenen op extra aandacht en verscherpt toezicht van de Belastingdienst.

Dat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën in zijn beantwoording van Kamervragen over de vermogensrendementsheffing.

Wiebes laat weten dat belastingplichtigen best wel advies bij een belastingadvieskantoor mogen inwinnen, zolang ze zich maar houden aan de wet- en regelgeving. Daarnaast zijn en blijven belastingplichtigen zelf verantwoordelijk voor het doen van hun aangifte, ook als zij advies inwinnen bij een advieskantoor. Daarom vindt bij ongeoorloofde constructies handhaving in eerste instantie plaats bij de belastingplichtige zelf.

Belastingadviseurs die ongeoorloofde constructies adviseren komen bij de fiscus bijvoorbeeld in beeld naar aanleiding van een correctie bij één van hun klanten, maar ook als een bepaalde constructie vaker voorkomt bij klanten van één adviseur. In de praktijk gaat het volgens Wiebes om een kleine groep van adviseurs. Deze adviseurs kunnen rekenen op extra aandacht en verscherpt toezicht. Na overleg met de boetefraudecoördinator kunnen deelnemingsvariantboetes worden opgelegd of vindt strafrechtelijke vervolging plaats.

De Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB) van de Belastingdienst houdt zich bezig met ongeoorloofde en geoorloofde constructies. Indien er, bijvoorbeeld vanuit de CCB, signalen komen dat bepaalde sluiproutes regelmatig gebruikt worden door adviseurs, wordt er in samenwerking tussen de Belastingdienst en het ministerie van Financiën onderzocht of er aanleiding is voor een wijziging van wet- en regelgeving.

Gerelateerde artikelen