Eumedion wil effectievere insolventieprocedures in de EU

Eumedion vindt dat een Europees insolventieraamwerk ervoor moet zorgen dat levensvatbare ondernemingen kunnen worden geherstructureerd en kunnen blijven functioneren. Eumedion is daarom voorstander van Europese regelgeving op het gebied van ‘pre-packs’ en van bindende herstructureringsovereenkomsten.

Dit schrijft Eumedion in haar commentaar op de consultatie over dit onderwerp van de Europese Commissie.

Een onnodig faillissement van een onderneming is niet in het belang van bij de onderneming betrokken stakeholders, aldus Eumedion. Aandeelhouders zijn daar in het bijzonder niet bij gebaat aangezien zij bij een faillissement helemaal achterin de rij staan voor de achtergebleven boedel. Een ‘pre-pack’ zorgt ervoor dat in een dreigende faillissementssituatie de rechtbank een beoogd curator kan aanwijzen zodat een doorstart van gezonde onderdelen sneller kan plaatsvinden. Dit draagt bij aan het behoud van waarde voor stakeholders.

Eumedion vindt het onwenselijk dat één onwillige schuldeiser of aandeelhouder een herstructureringsovereenkomst op onredelijke gronden kan dwarsbomen en daarmee de herstructurering van een levensbare onderneming kan frustreren. Eumedion vindt daarom dat de rechtbank de mogelijkheid moet hebben om aandeelhouders en schuldeisers die onredelijk dwarsliggen bij een herstructureringsovereenkomst te dwingen om mee te werken door deze overeenkomst bindend te verklaren.

Gerelateerde artikelen