Eumedion wil betere aandeelhoudersbescherming bij herstructurering en insolventie

Eumedion vindt dat aandeelhouders die worden geraakt door een herstructureringsplan ook moeten kunnen stemmen over het plan.

Dit schrijft Eumedion in een brief aan de minister van Veiligheid en Justitie over het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn over herstructurering en insolventie.

Een onnodig faillissement van een onderneming is niet in het belang van bij de onderneming betrokken stakeholders. Aandeelhouders hebben daar in het bijzonder geen belang bij aangezien zij bij een faillissement helemaal achterin de rij staan voor de achtergebleven boedel. Gelet hierop onderschrijft Eumedion de doelstelling van het richtlijnvoorstel om levensvatbare ondernemingen met financiële problemen toegang te bieden tot een preventief herstructureringsraamwerk waardoor onnodige faillissementen kunnen worden voorkomen.

Wel heeft Eumedion bedenkingen bij de vrijheid die EU-lidstaten wordt geboden om niet te vereisen dat een bemiddelaar of toezichthouder moet worden benoemd indien de rechten van aandeelhouders en schuldeisers (zullen) worden aangetast. Eumedion vindt dat  de benoeming van een bemiddelaar of toezichthouder in deze gevallen verplicht zou moeten zijn.

Daarnaast vindt Eumedion dat het richtlijnvoorstel op bepaalde onderdelen moet worden versterkt. Eumedion vindt dat de belangen van aandeelhouders beter moeten worden beschermd en is er voorstander van dat aandeelhouders die worden geraakt door een herstructureringsplan ook kunnen stemmen over dat plan.

Gerelateerde artikelen