EU publiceert Roadmap voor herziening BTW

De Europese Commissie heeft een ‘roadmap’, een routebeschrijving gepubliceerd waarlangs gewerkt gaat worden aan een nieuw, eenvoudig, efficiënt en fraudebestendig systeem van BTW-heffing voor de gehele Unie.
Volgens deze Roadmap  zal het betreffende Action Plan een samenvatting bevatten van de vooruitgang die geboekt is na de verschijning van de 2011 Communication of the Future of VAT,  en de agenda vaststellen van wat er hierna nog te doen staat.
 
Dat betekent dat de belangrijkste eigenschappen van een definitief en EU-breed BTW-systeem in het Action Plan geschetst zullen worden, op basis van het ‘destination’ principe: leveringen worden daar belast, waar ze afgenomen en gebruikt worden. Daarnaast wordt iets gedaan aan de complexiteit van de BTW-heffing, vooral voor het MKB en voor ‘public bodies’,  semi-overheidsinstellingen die steeds groter in aantal en belang worden naarmate de huidige tendenzen van privatisering en deregulatie hun gevolgen doen voelen. 
Het Action Plan moet ook de administratieve lasten van compliance met de EU-BTW-regelgeving zien te verlagen; en het systeem minder fraudegevoelig maken.
 
In de Roadmap wordt verder gesteld dat het Action Plan ook voorstellen zal bevatten voor verdere harmonisatie van de tarieven(stelsels) in de lidstaten. "It is also envisaged to consider options for a review of the current rules on VAT rates. These rules are characterized by multiple country and product-specific derogations leading to a non-level playing field. These derogations were meant to be temporary (some of them applying only until adoption of definitive regime) so they should be addressed in this context."
 
Meer over de Roadmap via tax-news.com.
 

___________________________________________________________________________________________________

Volledige update van alle BTW-actualiteiten in 1 dag

Bent u een ambitieuze accountant? Bent u continu op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van BTW? Wilt u geld besparen voor uw klanten? Volg dan de eendaagse cursus BTW actualiteiten en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u hier direct aan.

_____________________________________________________________________________ 
Gerelateerde artikelen