Een op vijf bloembollentelers wil uitbreiden

19,8% van de Nederlandse bloembollentelers heeft plannen om het bedrijf uit te breiden dan wel te laten opvolgen. Dit niveau is ten opzichte van 2015 vrijwel gestabiliseerd, toen lag dit percentage op 20,3%. De krokussentelers zijn het meest uitbreidingsbereid.

Dit blijkt uit de jaarlijkse BloembollenScanner van AgriDirect. Tijdens deze inventarisatie zijn zo’n 850 bloembollentelers benaderd met vragen over de bedrijfsactiviteiten, toekomst- en investeringsplannen.

Meer ‘stoppers’ dan in 2015

Ten opzichte van 2015, is het percentage Nederlandse bloembollentelers met beëindigings- of afbouwplannen voor het bedrijf toegenomen. Waar in 2015 6,4% van de telers ‘stop’-plannen had, komt dit percentage dit jaar uit op 8,0%.

Meeste uitbreiders onder krokustelers

In de bloembollensector is de uitbreidingsbereidheid het hoogst onder de krokustelers (30,2%). De telers van hyacinten zijn het minst voornemens om het bedrijf uit te breiden (11,6%). De meeste bloembollentelers met beëindigingsplannen bevinden zich onder de narcissentelers (9,1%).

Lichte toename in percentage opvolgers

Op 36,6% van de Nederlandse bloembollenbedrijven rekent men op een opvolger. Op 13,7% van de bedrijven staat een opvolger klaar om het stokje over te nemen, op 22,9% is de opvolger reeds in de maatschap opgenomen. Vorig jaar lag het totale percentage opvolgers op 34,3%. De meeste opvolgers zien we terug op de leliekwekerijen (48,6%).

Gerelateerde artikelen