EC vraagt 21 lidstaten om nú wetgeving aan te passen aan richtlijnen over publieke aanbesteding en gunning

De Europese Commissie verzocht gisteren 21 landen om de drie aanbestedingsrichtlijnen (Directives 2014/23/EC, 2014/24/EC, 2014/25/EC) ten spoedigste te vertalen in de nationale wetgeving. Ook Nederland heeft dat nog niet gedaan.
Het was de bedoeling dat alle lidstaten hun compliance aan de Europese aanbestedingswetgeving per 18 april 2016 bekend gemaakt zouden hebben. Maar nu heeft de Commissie zich genoodzaakt gezien een formele aanmaning te sturen naar Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Cyprus, Estland, Ierland, Griekenland, Letland, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Finaland, Spanje, Zweden, én Nedertland. 
 
In de brieven wordt nog eens verwezen naar het feit dat genoemde aanbestedingsrichtlijnen al in 2014 werden aangenomen, met het doel de inkoop door de overheden efficiënter en vooral transparanter te maken. “Landen die al overgaan zijn op richtlijn-compliant e-procurement rapporteren bespraingen van tussen de 5 en de 20%. Dat loopt aardig op, als je bedenkt dat de lidstaten jaarlijks voor 1,9 biljoen besteden. 5% betekent al snel een besparing van 100 miljard of meer!”, zegt de Commissie.
 
De nieuwe regels zouden het ook gemakkelijker maken voor het MKB om mee te dingen bij de aanbestedingen door de overheid. Bovendien zou meer transparantie de kans op omkoperij en corruptie verkleinen. Tegelijk worden regels vastgesteld, waardoor overheden wel een zekere politieke sturing kunnen laten meewegen in hun inkoopbeleid, zoals ten gunste van het klimaat, innovatie of meer sociale doelstellingen. 
 
Gerelateerde artikelen