Duitsland moet voorschriften successiebelasting aanpassen aan EU-recht

De Europese Commissie heeft Duitsland verzocht om zijn voorschriften inzake successiebelasting over speciale onderhoudsuitkeringen in overeenstemming te brengen met het EU-recht.

De Duitse regelgeving laat de Duitse belastingdienst toe om een bijzondere onderhoudsuitkering toe te kennen aan nabestaande echtgenoten of geregistreerde partners van een overleden persoon, maar alleen indien één van hen of beiden hun fiscale woonplaats in Duitsland hebben. De uitkering wordt niet toegestaan aan overlevende echtgenoten of geregistreerde partners wanneer zij een nalatenschap of een belegging erven die in Duitsland is gelokaliseerd, maar de overledene en de erfgenaam hun fiscale woonplaats in een andere lidstaat hebben.

Brussel beschouwt dit als een ongerechtvaardigde beperking van het vrije verkeer van kapitaal (artikel 63, lid 1, VWEU), aangezien de waarde van de nalatenschap wordt verminderd indien niet aan deze criteria van fiscale woonplaats wordt voldaan. Bovendien kan dit andere EU-onderdanen ervan weerhouden hun kapitaal te beleggen in Duitse onroerende zaken en beleggingen.
 
De Europese Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als er binnen twee maanden geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie Duitsland voor het Hof van Justitie van de EU dagen.

Gerelateerde artikelen