DSI schrapt registratie 660 financieel dienstverleners

DSI, het zelfreguleringsinstituut van de financiële sector, schrapt 660 beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders en financieel adviseurs, ofwel ruim 21% van het aantal uit deze categorie die de deeltoets Integriteit moesten afleggen, maar dat niet deden. Dat betekent dat zij zich naar (potentiële) klanten toe geen DSI-gecertificeerde professional meer mogen noemen.

Bij DSI waren tot 1 november 3205 financieel adviseurs, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs opgenomen die de deeltoets Integriteit moesten afleggen. Wie DSI-geregistreerd is, maakt het makkelijker voor (potentiële) klanten om te controleren wie voldoet aan de jongste eisen op het gebied van integriteit, kennis en vaardigheden.

660 van deze professionals verliezen nu dus hun registratie. Zij hebben besloten niet deel te nemen aan de deeltoets Integriteit, die samen met Kennis en Vaardigheden een verplicht onderdeel is van de regelmatig terugkerende Periodieke Toets. De deadline voor de deeltoets integriteit was 31 oktober 2015.

‘Nog nooit heeft DSI in één keer zo veel geregistreerden geschrapt. De veranderingen in de sector zijn de reden voor het hoge aantal. Er is al enige jaren een krimp gaande en veel mensen zijn andere werkzaamheden gaan doen’, aldus directeur Jerry Brouwer van stichting DSI. ‘Dat blijkt ook uit een telefonische enquête die wij hielden onder 860 financieel adviseurs, vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs voor wie de deeltoets integriteit verplicht is gesteld. Het grootste deel van de afhakers gaf aan dat ze andere dingen zijn gaan doen, andere functies hebben. De cijfers sterken ons in onze beslissing, eerder dit jaar al genomen, om ons register-bouwwerk aan te passen aan die veranderingen. Een kleiner aantal gaf aan weinig toegevoegde waarde te zien in een DSI-registratie.’

Het overgrote deel van de deelnemers heeft de verplichte deeltoets integriteit overigens gewoon behaald. Voor 61 volgt nog een herkansingsmoment. Dit zijn geregistreerden die wel pogingen gedaan hebben, maar wie het om uiteenlopende redenen nog niet gelukt is.

Gerelateerde artikelen