Douaniers en FIOD-medewerkers profiteren van royale vertrekregeling

Bijna 400 douaniers en medewerkers van de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben optimaal geprofiteerd van de vertrekregeling bij de fiscus.

Per persoon incasseerden ze gemiddeld ruim 100.000 euro bruto. Opmerkelijk, want die regeling was helemaal niet voor hen bedoeld.

Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. De Belastingdienst besloot in 2016 om vijfduizend banen te schrappen en tuigde een vertrekregeling op. Die was echter zo ruimhartig, dat mensen massaal besloten van hun pensioen te gaan genieten. Toen de regeling halsoverkop werd stopgezet, waren al 6372 mensen gevlogen – meer dan nodig.

Net als bij de fiscus roken ook ambtenaren van FIOD en de douane, die beide onder de Belastingdienst vallen, hun kans. Eigenlijk gold de regeling alleen voor medewerkers van de Belastingdienst, maar na aandringen van vakbonden mochten ook douaniers en FIOD-medewerkers er gebruik van maken. 

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) reageert verontwaardigd op het nieuws. Hij waarschuwde in eerdere debatten al dat het niet door de beugel kon dat ook medewerkers van FIOD en de douane gebruik konden maken van de regeling. Dat dit toch is gebeurd, noemt hij 'zeer ernstig'. Hij wijst er nog op dat de douane juist extra mensen nodig heeft om de gevolgen van brexit op te vangen. 

Gerelateerde artikelen