Denemarken: hoe heffen we effectief belasting in een steeds digitaler economie?

De Deense minister van Belastingzaken Karsten Lauritzen vraagt het bedrijfsleven in dialoog met de belastingdienst de belastingen te vernieuwen, zodat ook de digitale economie haar steentje bijdraagt aan de staatsfinanciën.
Lauritzen (met in Denemarken een eigen departement, naast Financiën) erkent dat “nieuwe businessconcepten en modellen in de digitale economie vaak helemaal niet, of net niet helemaal aansluiten bij de manieren waarop we sinds mensenheugenis belasting heffen."
 
Ook in Denemarken maakt de burger zich grote zorgen over de macht van de grote multinationals en hun bereidheid om überhaupt een ‘eerlijke’ belasting af te dragen, althans eerlijk naar de geest van de betreffende wetten. Daarom, zegt Lauritzen op de website van zijn departement, is het noodzakelijk om een serieuze dialoog te beginnen met dat bedrijfsleven, over de vraag hoe verzekerd kan worden dat ook de digitale spelers hun faire bijdrage aan de Deense samenleving kunnen en willen blijven leveren – ook door belastingen te betalen.
 
“We kunnen het ons niet veroorloven om met oogkleppen op gewoon de dingen te blijven doen die en zoals we die al eeuwen deden. Daarom vraag ik ook om ideeën vanuit die bedrijven: wat kunnen we anders en beter doen, wat de belastingen betreft?”
 
In elk geval gaat de Deense belastingdienst SKAT analyseren hoe en welke belastingen er betaald worden door en in deze "rapidly growing parts of the economy." Die mag van Lauritzen blijven groeien en bloeien – maar niet zonder eerlijk belasting te betalen.
 
Gerelateerde artikelen