Deloitte-rapport inventariseert belangrijkste strategische risico’s

Moeizame innovatie, te veel regelgeving, geschikt personeel vinden en bewaken van de reputatie van de onderneming, dat zijn de grootste actuele strategische zorgpunten voor de C-suite.
Althans volgens het rapport "Risk Sensing: The (evolving) State of the Art”,  zoals dat vandaag gepubliceerd wordt door Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global).
 
Samen met Forbes ondervroeg Deloitte 155 top-executives uit alle werelddelen naar de ‘risk-sensitivity’ van hun organisaties. In het rapport wordt ook een model gepresenteerd waarmee de verantwoordelijken meer risk-awareness bij de medewerkers kunnen ontwikkelen. Daarbij gaat het zowel om cultuur en attitudes, als om het inzetten van geavanceerde technieken om opduikende strategische risico’s te identificeren, analyseren en monitoren.  Het gaat dan om risico’s die het ‘key’ business model in gevaar brengen, en daarmee de levensvatbaarheid van de onderneming.
 
Deloitte stelt vast dat bedrijven wel aan ‘risk sensing’ doen (80% gebruikt daarvoor al bepaalde ‘tools’) maar daarbij vaak te weinig aandacht schenken aan de echt strategische risico’s.
Het gebruikte instrumentarium kijkt vooral naar financiële risico’s (71 procent), compliance risks (66%) en operational risk (65%). Maar net iets meer dan de helft heeft ook structureel aandacht voor de echt existentiële disruptieve risico’s. Een derde vreest hiervoor ook niet de juiste competenties in huis te hebben, noch de juiste tools.
Maar daar kan Deloitte ongetwijfeld in voorzien…
Gerelateerde artikelen