Deloitte bereidt zich voor op ‘Audit of the Future’

De CEO van Deloitte & Touche, Joe Ucuzoglu, wil sophisticated technologie inzetten om ontwikkelingen in en rond de audit voor te blijven.
“Wij investeren een paar honderd miljoen (dollar) in data analytics en kunstmatige intelligentie. Dat gaat resulteren in nu nog futuristische applicaties, hopen wij, waarmee wij onszelf, én de manier waarop wij tegen de audit aankijken, echt zullen onderscheiden van de andere kantoren,” zei Ucuzoglu in een interview vorige week. “Met die tools kunnen we veel breder en dieper onderzoeken uitvoeren, we kunnen sneller risico’s uitfilteren, we kunnen de kwaliteit van onze controles aanzienlijk verbeteren. En op die manier onze cliënten uiteindelijk meer waardevol inzicht geven in wat er bij hen speelt en dreigt.”
 
Hij deed deze voorspellingen bij de overhandiging van de resultaten van een onderzoek naar ‘the audit of the future’ onder een groot aantal stakeholders bij dat onderwerp.
Meer dan twee derde van de deelnemers gelooft nog steeds dat controlerend accountants cruciaal zijn om het vertrouwen in de financiële markten overeind te houden. Zij zorgen immers voor assurance dat de financiële verslagen geen grote fouten bevatten, en dat de interne controle van de onderzochte onderneming in orde is. Daar staat tegenover dat de helft van de auditcommissieleden en andere ‘lezers’ stellen dat de auditor nodig proactief moet inspelen op hun veranderende informatiebehoeften. 
 
Het besef groeit, bij investeerders en anderen, dat steeds meer van de door hen gevraagde informatie niet te vinden is in de traditionele jaarverslagen en andere financiële rapportages die de accountant controleert.  Veel komt ( alleen) naar buiten via persmededelingen of presentaties aan analisten. Het gaat om non-GAAP metrieken en key performance indicators die buiten de traditionele rapportages vallen, en waarover dus ook geen assurance gegeven wordt. En daarin moet verandering komen, vindt Deloitte.
 
Meer over de plannen van Deloitte via www.accountingtoday.com/
Gerelateerde artikelen