Deep Learning: werken is niet voor de dommen, maar voor de machines
De computer neemt alle routinematige werkzaamheden over van de mens. Als er straks geen werk meer is voor iedereen, dan is een arbeidsloos basisinkomen voor iedereen het enig denkbare fundament van de nieuwe economie en de nieuwe samenleving.
Eeen paar weken geleden won een computer vijf keer achtereen een spelletje Go van meervoudig Europees kampioen Fan Hui – een mens.
Interessant, maar het baarde weinig opzien. Deskundigen waren er als de kippen bij om erop te wijzen dat Hui slechts Europees kampioen was – binnenkort zou diezelfde computer het opnemen tegen een echte kampioen, Lee Se-dol, en dan zou blijken dat…
De eindstand van de match tegen die Lee Se-dol was inderdaad niet 5-0, maar 4-1. Voor de computer, wel te verstaan. Voor AlphaGo. Een deep-learning programma dat beter Go speelt dan de wereldkampioen, en nu de trotse drager is van de ‘goddelijke’ 9de Go-dan .
De overwinning van AlphaGo markeert een nieuwe stap in de evolutie van ‘intelligente systemen’. En die systemen zullen onze economie grondig overhoop halen, zo voorspellen velen.
Op Basic Income, waar veel artikelen gepubliceerd worden over de pro’s en con’s van het ook in ons land hier en daar voorspelde of gewenste arbeidsloze basisinkomen-voor-iedereen, verscheen zojuist een interessant artikel, dat onderzoekt wat de computer de afgelopen decennia gedaan heeft met de werkgelegenheid. En dat, inclusief de opkomst van Big Data, robotica, Kunstmatige Intelligentie en zelflerende systemen, extrapoleert naar de (nabije) toekomst.
De trend is duidelijk. Alleen onderin en bovenaan is de afgelopen decennia sprake (geweest) van groei van het aantal arbeidsplaatsen. Het middenkader, dat routinematige taken verricht, moet wijken voor de computer. En dus is een basisinkomen geen luxe, maar een noodzakelijke voorziening, willen we een enigszins beschaafde samenleving overeind houden.
Een uitgebreide onderbouwing van deze stelling leest u via medium.com/basic-income.