De voorsprong van de achterstand

In Mogadishu is cash geld bijna verdwenen, credit cards ouderwets en nauwelijks nog gebruikt, en alle dagelijkse aankopen, ook op de markt, worden met de smartphone betaald.
Somalië wordt al jaren geteisterd door burgeroorlogen en terroristische aanslagen. Maar bij een benzinestation betaal je door een paar keer op het scherm van je mobieltje te tikken. Veel mensen hebben geen geld meer op zak. 
In de straten van Mogadishu is de toekomst al het heden. Iedereen heeft wel eens gelezen over Kenya, als voorloper in de toepassing van mobiele betaaltechnologie, maar in Somalië is de invloed en verspreiding van contactloos betalen via de telefoon nog veel pregnanter. Cash geld is veel te gevaarlijk geworden. Het bancaire systeem is in dit land, op het oog een en al ruïne, bijna geheel vervangen door ‘mobile money’.
Het werd er in 2010 geïntroduceerd door de Somalische Hormuud Telecommunication Company, opgericht in 2002 toen de gevechten eventjes luwden. Nu heeft het bedrijf nog tenminste twee grotere concurrenten die betaaldiensten verlenen aan de 51% van alle Somali’s die over een mobiele telefoon beschikken. 40% van de volwassenen houdt volgens de wereldbank tegoeen aan – op hun mobieltjes.
Hormuud heeft 2,5 miljoen abonnees die dagelijks hun EVC-plus, ‘electronic virtual cash’, diensten gebruiken. En dat terwijl Al-Shabaab mobiele betalingen als niet-islamitisch verboden heeft, waar deze terroristen de macht in handen hebben. Meer lezen over hoe een verscheurd land de nieuwste technieken inzet? Lees via Quartz.com over de cashless society Somalia!
Gerelateerde artikelen