De onafhankelijke accountant

De accountantsdag 2016. Altijd weer een dag die een leuk uitje vormt tussen de dagelijkse beslommeringen door. Weer veel (oude) bekenden tegenkomen en een programma met de nodige verrassingen.

Door Piet-Jan Boringa

Ook dit jaar gaat het eerste gedeelte net als de afgelopen “tig” jaar weer eens over het vertrouwen, de rechte rug, toekomst van het accountants vak en het imago. Veel gepraat, beloftes over dat we eraan werken en wederom weinig daden. Of het moet het rapport over de 53 aanbevelingen ter verbetering van het accountantsberoep zijn. Waarom 53 denk ik dan al snel, waarom niet 50 of 10 of desnoods 100. Maar nee, 53 aanbevelingen, we blijven wel accountants of toch boekhouders met twee cijfers achter de komma.

Vooral in de presentatie van Cees van Riel over onderzoek naar de reputatie van de Controlerend Accountant in het maatschappelijk verkeer onder Gebruikers, Autoriteiten en Algemeen Belang werden we met de neus op de keiharde feiten gedrukt. Wat blijkt is dat in het maatschappelijk verkeer de Controlerend Accountant erg laag scoort op Onafhankelijkheid en Objectiviteit. En dat is nou net één van de belangrijkste pijlers van ons beroep. Als diegene waaraan de accountant zijn wettelijke plicht te danken heeft de onafhankelijkheid van de accountant in twijfel trekt, dan moeten we daar toch wel iets aan gaan doen. Helaas is deze boodschap nog steeds niet geland binnen de beroepsgroep en komen we niet verder dan;  “we zijn ermee bezig en geef ons nog even wat tijd”.

Nu er al een AFM is gekomen om de Controleur (Accountant) te controleren, wat moet er dan nog meer gebeuren voordat we inzien dat de Controlerend Accountant en zijn klant financieel uit elkaar gehaald moeten worden. Iedereen ziet dat behalve de beroepsgroep en de politiek wil het (nog) niet opleggen. Maar hoe lang gaat dat nog duren? Hoe zit dat ook al weer met “de schijn tegen hebben”?

Mijn advies, en dat is er maar één: “laat de Controlerend Accountant betaald worden uit een onafhankelijke pot”. 

Hier kan geen Eed aflegging tegen op!!!

Piet-Jan Boringa MBA RA is als partner bij Alterim verantwoordelijk voor Recruitment en Audit Potentials.

Gerelateerde artikelen