De Nederlandsche Bank ontwikkelt eigen cryptomunt

In het jaarverslag over 2015 wordt nader onderzoek naar de (on)mogelijkheden van blockchaintechnologie aangekondigd.
Onlangs kondigde de Bank of England Aan dat zij de RScoin wilde gaan uittesten. Nu blijkt uit het jaarverslag 2015  van DNB dat ook onze centrale bank voorzichtig gaat experimenteren met een eigen digitale munt en het gedistribueerde grootboek.
 
Helemaal achterin, op pagina 207-208 staat in de noten te lezen dat “DNB verder inzet op duurzaamheid in het betalingsverkeer” door onder andere “ een concreet prototype DNBcoin te ontwikkelen, gebaseerd op de blockchaintechnologie”.
Die blockchaintechnologie komt liefst 12 maal voor in het jaarverslag over 2015: “Ook in het eigen bedrijf houdt DNB oog voor het toepassen van innovaties. Voor een groot deel zijn deze gericht op het gebruikmaken van nieuwe technieken voor dataontsluiting en -analyse. Daarbij wordt ook bekeken welke mogelijkheden de blockchaintechnologie biedt, zowel voor het verbeteren van onze eigen bedrijfsprocessen als om een vinger aan de pols te houden bij de ontwikkelingen in de markt.” (pag. 25).
 
Op pagina 90 heet het  dat “DNB eerder heeft gewezen op de risico’s van het gebruik van virtuele valuta’s zoals bitcoins, maar [zij] onderkent de kansen van de blockchaintechnologie. De blockchaintechnologie kan de verdienmodellen en systemen van banken aantasten, maar zij kunnen er ook van profiteren met nieuwe manieren om omzet te genereren en kosten te reduceren” .
Gerelateerde artikelen