De kosten van Finance
CFO’s zijn sceptisch over de claims dat verdere automatisering de kosten van Finance nog verder zou doen afnemen.
Nog steeds zijn er veel medewerkers van de financiële afdeling druk met ‘back office’, administratief werk. Geen wonder dus, dat veel CFO’s erop blijven hameren dat er ‘meer met minder’ gedaan moet worden – tegelijk een signaal dat de idee dat Finance als zodanig een kostenpost is en blijft die als zodanig altijd geminimaliseerd moet en zal blijven worden.
Hoe dat ook zij, als er meer met minder moet, wat zijn dan realistische parameters om op te sturen? Waar moet je investeren, en waar kun je bezuinigen?
De data voor bovenstaande figuur zijn verzameld door APQC, een nonprofit business-benchmarking en onderzoeksinstelling die gesponsord wordt door 562 organisaties – voor et grootste deel grote edrijven met eer dan een miljard dollar omzet. Men mag dus aannemen dat zij waar mogelijk centrale shared services gebruiken voor sophisticated geautomatiseerde transactieverwerking – de panacee voor elke gewone onderneming die iets aan de kosten van Finance wil doen, toch?
Maar wat blijkt? Ruim 62% van de kosten van hun Finance-functies bestaat uit personeelskosten! APQC definieert die als volgt: “the cost associated with personnel compensation and fringe benefits of employees (i.e., those classified as full-time equivalents [FTEs], which include both full-time and salaried/hourly employees) contributing to each respective process”. Iets meer dan 15% van de totale kosten gaat naar ‘overhead’, afhanelijk van de grootte van de afdeling. ‘Systems’ daarentegen zijn goed voor slechts nauwelijks 11%.
APQC definieert ‘systems costs’ als volgt: alle kosten van:
• Computer hardware en/of software, gekocht of geleased of gehuurd
• Kosten van process management, services en onderhoud van die systemen.
• De kosten van de processen zelf (zoals CPU time, netwerkkosten, telecomkosten, gegevensopslag en onderhoud van LANs, WANs, etc. exclusief eenmalige koten voor nieuwe systemen of vervangingen.
En wat doen die afdelingen Finance dan wel? Bijna de helft van al het werk bestaat uit transactieverwerking, zoals AP.
De vraag is dus: waarom heeft automatisering van processen binnen Finance niet meer opgeleverd?
Natuurlijk is er al veel gerealiseerd – tien, vijftien jaar geleden was 80% van het werk van financial nog transactieverwerking. Maar het is duidelijk dat verdere automatisering als zodanig geen serieuze besparingen zal opleveren.