De fiscus schuift aan bij de bedrijfs-bbq

Elk bordje salade is belastbaar loon ter waarde van 3,35 euro.

Recent heeft de Belastingdienst een handreiking gepubliceerd over het fiscaal verrekenen van bedrijfsfeesten, zoals een barbecue. De mate waarin een werkgever de verstrekte maaltijden en consumpties als loon dient te verrekenen, is afhankelijk van de locatie van de fuif. 

Vindt de party plaats op de werkplek, dan slaat de Belastingdienst de consumpties niet aan als inkomsten uit arbeid, loon dus. Ook andere pleziertjes, zoals een ingehuurd bandje, zijn onbelast. Maar komt er ook een maaltijd aan te pas, zoals bij bijvoorbeeld een barbecue het geval is, dan prikt de fiscus ook een vorkje mee. Er geldt een fiscaal normbedrag van 3,35 per genoten maaltijd, zowel die van de werknemer als de eventuele partner die van de partij is.

De werkgever kan dit bedrag als loon verrekenen of het toekennen aan de vrije ruimte van de werkkostenregeling, als er tenminste nog ruimte over is. Is het bedrijfsfeest buiten de werklocatie, dan zijn alle kosten van het feest fiscaal belast. Ook dan kan dit worden verrekend met de vrije ruimte in de werkkostenregeling, maar doorgaans zijn de kosten dan een stuk hoger dan de 3,35 euro van het feestje op de zaak. 

Gerelateerde artikelen