De accountantscontrole is ten dode opgeschreven – tenzij ze mee-evolueert

De Association of Chartered Certified Accountants organiseerde samen met Grant Thornton in een zevental landen rondetafelgesprekken over de huidige en toekomstige rol en relevantie van de accountantscontrole.
In een nieuw rapport, The Future of Audit, constateert de ACCA dat in landen waar nog geen lange audit-traditie bestaat er veel meer respect en waardering voor de accountantscontrole is, dan in landen waar men er al langer ervaring mee heeft.
 
In de ‘eerste’ wereld groeit een steeds sterker beweging, die zegt dat het audit & assurance proces weliswaar enig belang heeft, maar dat de resultaten ervan noch op tijd beschikbaar komen, noch echt informatie bieden waarmee ondernemingen hun performance zouden kunnen verbeteren.
 
Andrew Gambier, hoofd van de sectie audit and assurance van ACCA, zegt dat er een consensus groeit dat de traditionele audit niet genoeg waarde toevoegt.  Beleggers willen weten hoe een onderneming beter om had kunnen en kan gaan met risico’s, en hoe en waar er meer winst behaald had kunnen en kan worden. Een bredere en diepere rapportage door de accountant, zoals nu her en der al wordt uitgeprobeerd, is een stap in de goede richting, maar de audit zou nog veel verder mee moeten groeien met de veranderende context van de onderneming, en de accountant zou veel meer nuttige informatie moeten verschaffen over veel meer onderwerpen, wil de controle relevant blijven.
“De traditionele controle is misschien genoeg voor de toezichthouders en de C-suite, maar de relevantie ervan voor de beleggers daalt met het jaar. En dat roept de nodige vragen op. Beslissers willen real time informatie – waarom zouden ze maanden wachten op oud nieuws over het verleden? Accountants zouden veel meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt om tijdig nuttige informatie te leveren.”
 
De rondetafelgesprekken, gehouden in China, de EU, Singapore, Zuid Afrika, de UAE, het VK en Oekraïne, constateren ook dat het streven naar wereldwijd geldende regels mooi is, maar dat landen niet allemaal in hetzelfde ontwikkelingsstadium zitten en zich ook niet allemaal even snel ontwikkelen. De mondiale standaard-zetters zouden daar meer rekening mee moeten houden.
 
The Future of Audit  kan via accaglobal.com gedownload worden. 
 
 
 
 
 
====================================================================
   
Wilt u de mogelijkheden van Big Data & Analytics ontdekken? Zoekt u een praktische cursus over Big Data speciaal voor financials? 
Volg de training Big Data & Analytics en ontvang de tools en inzichten om de kwaliteit van uw rapportages en adviezen te optimaliseren. 
Gerelateerde artikelen