‘De accountant krijgt meer ruimte om te adviseren’

In de vierde aflevering van ‘Marco op de koffie’ op Novak Accountant TV, het YouTube-kanaal van de vereniging Novak, gaat Novak-voorzitter Marco Moling in gesprek met Berend Dinkla, directeur Products & Business Development bij ABN AMRO en bestuursvoorzitter van het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC).

Het FRC, waarin de banken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn verenigd, werd in 2009 opgericht met als doel het “neerzetten van de infrastructuur” van Standard Business Reporting (SBR). Berend Dinkla ziet veel voordelen van SBR voor het accountantskantoor. “Als je via SBR de jaar- maar ook andere gegevens digitaal toestuurt aan de bank, dan komen die meteen in de bronsystemen. Dat gaat een heel stuk sneller dan via de papieren weg”, vertelt Dinkla. Ook zijn de gegevens bij een papieren aanlevering van de jaarrekening volgens Dinkla “minder accuraat”. 

Dinkla verwacht dat digitalisering en automatisering een groot effect zullen hebben op de rol die de mkb-accountant speelt voor de ondernemer. “Veel standaardprocessen zijn voor accountants vereenvoudigd. De accountant krijgt nu meer ruimte om zijn klant te adviseren. Ik denk dat in de financieringsaanvraag de accountant samen met zijn klant kan kijken: wat is nu de optimale samenstelling van de financiering? Ik denk dat daar de rol van de accountant zal toenemen”, licht Dinkla toe. 

Dinkla geeft ook aan dat door SBR gestandaardiseerde cijfers ontstaan, die de accountant in staat stellen om voor de ondernemer via een benchmark aan te tonen hoe hij het doet ten opzichte van concurrenten. 

Bekijk de vierde aflevering van ‘Marco op de koffie’ hier

Novak biedt, samen met SBR Banken, voor leden de actie ‘Eerste Hulp bij Aansluiten’ (EHBA) aan. Dat houdt in dat een SBR-expert op afspraak langskomt en ervoor zorgt dat het accountantskantoor wordt aangesloten op de BIV (de digitale lijn naar de banken), zodat de eerste (test)rapportages kunnen worden ingezonden.

Lees daar hier meer over. 
 

Gerelateerde artikelen