Daling in aantal hypotheken grootste sinds 2018

In het derde kwartaal van 2022 daalt de hypotheekomzet naar 38,1 miljard euro.

Voor het eerst sinds de huizencrisis in 2013 is er tussen het tweede en derde kwartaal een daling in hypotheekomzet te zien. Het aantal afgesloten hypotheken is ook gedaald, voornamelijk door een sterke daling in over- en bijsluiters. Het aantal hypotheken in de aankoopmarkt valt dit jaar lager uit dan in 2021, wat samen met een daling in het woningaanbod wijst op een krimpende huizenmarkt. Dit en meer deelt consultancy- en technologiebedrijf IG&H in hun kwartaal hypotheekupdate. 

Minder hypotheken afgesloten
Het aantal afgesloten hypotheken bereikte in het derde kwartaal dit jaar het laagste punt sinds 2018. Vergeleken met het tweede kwartaal dit jaar nam het aantal afgesloten hypotheken af met 16,4 procent. Ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 werden er een tiende (11,7%) minder hypotheken afgesloten.

Deze daling in het aantal afgesloten hypotheken is een opvallende verandering in trend; waar normaliter afnames van aantallen plaatsvinden tussen het vierde kwartaal van het voorgaande jaar en het volgende kwartaal het jaar erop, is er nu al een afname te zien halverwege het jaar.

Stijgende rente, afvlakkende huizenprijzen
Er zijn dit kwartaal minder over- en bijsluiters vanwege de gestegen rentepercentages. In het derde kwartaal van dit jaar is het aantal afgesloten hypotheken voor dit type afsluiter gedaald met 39,1 procent. Deze afname is ook deels te verklaren doordat in het vorige kwartaal nog een stijging plaatsvond onder deze groep. 

Waar de rente stijgt, laten de huizenprijzen een afvlakking zien. Vergeleken met het derde kwartaal van 2021 zijn huizen meer dan een tiende (11,2%) in waarde gestegen in het derde kwartaal dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar is de prijs met 0,7 procent gestegen. Dit blijkt uit de WOX van Calcasa. Dit laat zien dat de huizenprijzen niet meer zo extreem stijgen als voorheen, maar dat deze beginnen af te vlakken.
 

Gerelateerde artikelen