Cyber-oorlogvoering: kan IS het mondiale financiële systeem opblazen met ‘ weaponised’ algoritmen?

Zijn cyber-aanslagen door terroristen, met algoritmische bommen en AI, pure science fiction of een reële dreiging?
High-frequency trading-technologie is de afgelopen jaren steeds verder in de beurzen geïnfiltreerd, met als gevolg precedentloze volatiliteit en ‘flash crashes’. Toezichthouders en regelgevers weten niet goed wat ze ermee aan moeten, net als de ‘gewone’ investeerders en handelaren. En deze technologie is inmiddels niet meer voorbehouden aan banken in London, Wall Street of de Zuidas – maar komt ter beschikking aan elke geïnteresseerde belegger. Die de programmatuur vervolgens ook kan aanpassen. Hetzelfde geldt voor toepassingen van AI, die ook voor de financiële markten beschikbaar komen.
 
Kristian Kristiansen van QuantAlliance, een bedrijf dat dergelijke algoritmen ontwikkelt voor de beurshandel, waarschuwt dat dergelijke ‘weaponised algos’ [algoritmes] relatief eenvoudig  gebruikt kunnen worden om de aandelenmarkten te manipuleren en expres een crash te veroorzaken. Zo’n crash zorgt niet alleen voor verliezen bij de getroffen aandeelhouders, maar zorgt ook voor angst. En angst is het belangrijkste wapen van ‘terroristen’,  zoals we inmiddels maar al te goed beseffen. Als beleggers niet meer durven investeren in aandelen raakt dat snel de economie als zodanig.
 
“Het is niet echt moeilijk om via die algo-bommen andere algoritmen aan te zetten tot paniekverkopen, en dat kan gemakkelijk een kettingreactie met desastreuze gevolgen veroorzaken.”
Een van de problemen is volgens Kristansen dat het mogelijk is een order aan te maken, die vervolgens niet uitgevoerd wordt. Als andere algo’s die order zien, zijn ze vaak geprogrammeerd om al op de order te reageren – alles binnen fracties van seconden, maar wereldwijd.  En veel van die automatische handelaren hebben voor miljarden aan aandelen onder hun beheer…
Meer over hoe high-frequency trading werkt en welke risico’s dergelijke algoritmen met zich meebrengen leest u via ibtimes.co.uk.
Gerelateerde artikelen