Cryptovaluta lijden onder gebrekkige cybersecurity
De belofte van cryptovaluta (en de blockchain?!) wordt ondermijnd door de blijkbaar erg slordige beveiliging van hun technologische infrastructuur.
Dat stelt David Gallagher, CEO van het Centre for International Finance and Regulation. op fintechbusiness.com.
Oordeelt u zelf. Vorige maand werd het bitcoin-platform Bitfinex gehackt. Het resultaat: de diefstal van tussen de 120.000 en 200.000 bitcoins, met een geschatte waarde van ca € 60 miljoen.
Eerder dit jaar werden twqee kleinere inbraken op andere bitcoin-beurzen gemeld, de grootste trof de Mt Gox beurs in Tokyo, in 2014.
Meteen na de Bitfinex-hack daalde de waarde van de bitcoin met 20%. Twee dagen later steeg de koers weer met 18%… Een van de verbijsterende achtergronden: Bitfinex kondigde aan dat het verlies verdeeld zou worden onder alle rekeninghouders, die 36% van hun bitcoin-tegoed zouden moeten inleveren.
Stel u eens voor wat de reacties van de rekeninghouders van een gewone bank zouden zijn, als zij een derde van hun tegoeden zouden moeten ophoesten om de diefstal bij een van de vestigingen goed te maken… Niet dat de klanten bij die traditionele banken niet uiteindelijk opdraaien voor boetes etc, maar toch.
Het is evident dat de klant van een normale bank voorshands de betere bescherming geniet.
Professor David Yermack van de New York University Stern School of Business wees al in 2013 op de verschillen tussen traditionele en crypto-valuta. Echt geld, zegt hij, voldoet aan drie kenmerken: je moet het kunnen gebruiken om de prijzen van goederen en diensten te kunnen vergelijken, het moet algemeen geaccepteerd worden als betaalmiddel en het moet zekerheid bieden in termen van ‘waarde’: mensen accepteren een munt of bankbiljet alleen als ze erop kunnen vertrouwen dat de koopkracht ervan een redelijke tijd op niveau blijft.
Cryptovaluta voldoen niet of nauwelijks aan tenminste twee van die eisen, door de klaarblijkelijke volatiliteit van de waarde en de beperkte acceptatie als betaalmiddel. En nu blijkt gebrekkige security ook nog de veiligheid van uw investering ter discussie te stellen…
Maar toch… fintech of geen fintech, ons financieel systeem kan alleen overleven als we er terecht vertrouwen in kunnen hebben. Wat dat betreft: weten we eigenlijk wel zeker, dat de traditionele banken met succes dezelfde soort en maat van digitale diefstallen hebben weten te voorkomen? Denk aan de aanslagen die Swift blijkbaar niet heeft hunnen afslaan… Hoeveel oud geld gaat eigenlijk ‘stiekem’ verloren door de diefstal van al die miljoenen credit-card data, waar we geregeld over horen?