Consumenten kunnen $16 miljard met blockchain besparen

De gemiddelde consument zal jaarlijks $500 minder kwijt zijn aan kosten van banken en verzekeraars, vooral dankzij ‘smart contracts’.

Een nieuw rapport van Capgemini’s Digital Transformation Institute  stelt dat ook de consument uiteindelijk fors zal besparen door de opkomst van smart contracts gebaseerd op de gedistribueerde-grootboektechnologie. Maar, waarschuwen de opstellers, er blijven nog enkele struikelblokken, vooral rond de beveiliging, de privacy en de tot op heden vage en afwezige regelgeving.

Smart contracts kunnen de plaats innemen van de traditionele schriftelijke overeenkomsten, als wettelijk erkende en bindende overeenkomsten. Het verschil is, dat zij bijvoorbeeld automatisch ook betalingen regelen en uitvoeren, zonder de noodzaak van onafhankelijke verificatie, menselijke handelingen of tussenkomst van een intermediaire functie.

Volgens Philippe Denis, die leiding geeft aan de CIB blockchain initiatieven van BNP Paribas, moeten banken zo snel mogelijk beginnen te experimenteren met dergelijke contracten. Volgend jaar al verwacht hij de eerste echte overeenkomsten op basis van de technologie en al in 2019 zullen toepassingen voor consumenten beschikbaar komen.

Volgens Amol Khadikar, blockchain researcherbij Capgemini, is het opvallend dat contracten tot op heden nauwelijks gedigitaliseerd zijn. “En dat zorgt voor veel extra kosten voor de klanten van financiële instellingen, zij draaien op voor de antieke processen en procedures die daar nog in zwang zijn. Blockchain-technologie zal ook hier voor een revolutie zorgen.”

Gerelateerde artikelen