Consultancy: waarom nemen de Big Four zoveel specialistische adviesbureaus over?

De Big Four (Five, Six enz.) investeren vooral in consultancy, digitale dienstverlening en data analytics, om zo toch te kunnen groeien.
EY, PwC, Deloitte and KPMG hebben de afgelopen jaren zonder uitzondering hun consultancy/advisory takken sterk zien groeien, terwijl de non-advisory praktijken ofwel zijn gestagneerd, of krimpende resultaten laten zien. Behept met enorm veel kennis en ervaring in wet- en regelgeving, een formidable netwerk bij de grote ondernemingen en veel geld in kas kopen ze links en rechts kleine en grotere niche-bedrijven, waarmee ze een steeds sterker positie opbouwen op nieuwe markten: van strategisch advies tot softwarediensten, van high tech tot de internationale advocatuur.
 
De omzetten van de consultancy-divisies van de Grote Vier  groeiden met 8,9%, ruim meer dan de professionele dienstverleners als zodanig die hun omzetten met 6,6% zagen toenemen. Vooral de strategisch-adviesmarkt, voorheen gedomineerd door organisaties als as McKinsey, Bain en de Boston Consulting Group lijkt het nieuwe doelwit van de accountantskantoren. 
 
Al in 2012 kocht Deloitte zeventien adviesbureaus, KPMG tien, EY negen, PwC zeven en Grant Thornton acht adviesorganisaties. Deloitte nam in 2013 Monitor over, deze week nog consultancybureau FCTB. EY fuseerde met management consultancy Parthenon Group in juli 2014, in september 2014 kochten ze Greenwich Consulting. KPMG nam in juli 2014 US Rothstein Kass over, adviseur van hedge funds. KPMG investeerde ook fors in technologie- en data analytics-bedrijven, zoals cloud-dienstenleverancier Crimsonwing, cybersecurity specialist Qubera, en nichespelers als Safira en Nunn Wood. KPMG sloot daarnaast een strategic partner agreement met Microsoft, om het MKB te bedienen met data analytics en cloud solutions; ook een joint venture met Xero cloud accounting.  Zeer recent namen ze hier te lande adviesbureau Trompenaars Hampden-Turner over. PwC werkt sinds oktober vorig jaar nauw samen met Google om zo een hele range nieuwe accounting-diensten te kunnen bieden; verder namen ze consultant  Booz & Company over (nu Strategy&, als onderdeel van het PwC network]. Ze investeerden in een online pensioenen- analytics platform met Skyva en richtte een joint venture op met pension investment consultants Redington.
 
Wat betekent dat voor de branche? Een lang artikel ovcer de achtergronden en consequenties leest u via 
Gerelateerde artikelen