Comeback op komst van de gepensioneerde accountant?

Extra inkomsten en sociale nood drijven AOW’ers terug naar kantoor.

Steeds meer ouderen zijn bereid om na hun pensioen door te werken. Dat biedt kansen voor werkgevers. Die schreeuwen al lange tijd om goed personeel, maar zien de arbeidsmarkt de komende jaren waarschijnlijk alleen maar krapper worden door vergrijzing, aldus De Telegraaf.

Sommige pensionado’s willen vanwege het geld verder in het arbeidsproces. Maar ook de sociale contacten en het gevoel van nuttigheid drijven sommige ouderen terug naar de werkvloer.

Wat in de accountancy meespeelt is de enorme vraag naar personeel. Vier op de tien accountantsorganisaties heeft te maken met personeelstekorten die de uitvoering van hun activiteiten belemmeren, zo staat het AFM-rapport Sector in beeld van vorig jaar. "Was voorheen alleen sprake van een tekort in de controlepraktijk, inmiddels speelt dit ook in de samenstel- en de adviespraktijk."

"Ook andere indicatoren wijzen op een krappe arbeidsmarkt voor accountants", aldus de AFM. "Bij vacaturesite Indeed behoren maar liefst drie accountantsgerelateerde beroepen (registeraccount, assistent-accountant, accountant-administratieconsulent) tot de top 10 van langst openstaande vacatures. Ook vacatures voor boekhouders en controllers staan gemiddeld genomen lang open en volgens de NBA bevindt het aantal openstaande vacatures voor accountants zich op een hoog niveau."

De Telegraaf signaleert dat het voor de arbeidsmarkt welkom is als gepensioneerden langer actief blijven, maar dat vereist volgens experts wel aanpassing van bedrijven. Die richten hun vacatures nu namelijk vooral op jongeren, die meer uren willen werken en vaak een hogere werkdruk aankunnen dan AOW'ers.

Ook in politiek Den Haag zien ze dat gepensioneerden een rol kunnen spelen bij het verlichten van de krappe arbeidsmarkt. Eerder dit jaar werd er vanuit de overheid al een campagne gelanceerd om werkgevers enthousiast te maken voor het aantrekken van gepensioneerd personeel.

 

Gerelateerde artikelen