Collin Crowdfund en NPEX voorzien MKB-bedrijven samen van groeifinanciering

Collin Crowdfund en MKB-Beurs NPEX gaan samenwerken bij de financiering van MKB-bedrijven. De platforms slaan de handen ineen om te voorzien in de groeiende vraag van gevestigde MKB-bedrijven naar aanvullende financieringskanalen. Door de samenwerking ontstaat voor de MKB-bedrijven voor het eerst de mogelijkheid om een co-financiering te realiseren van crowdfinance en beursgenoteerd risicokapitaal in de vorm van aandelen of (achtergestelde) obligaties.

‘Daar waar de ‘bovenkant’ van de financieringsaanvragen van Collin de ‘onderkant’ van de aanvragen bij NPEX ontmoet, kunnen wij met elkaar nu nog meer betekenen voor ondernemers dan wanneer we afzonderlijk blijven opereren. En dat is winst voor het MKB,’  aldus Jeroen ter Huurne, algemeen directeur van Collin Crowdfund.

Zowel Collin Crowdfund als NPEX helpt – veelal gevestigde – MKB-bedrijven die op zoek zijn naar financiering van hun groeiplannen. Daarbij heeft Collin met name expertise op leningen variërend van € 50.000  tot € 1 miljoen en voorziet MKB-Beurs NPEX ondernemingen van groeifinanciering in de vorm van aandelen of (achtergestelde) obligaties vanaf € 1 miljoen tot € 15 miljoen. Beide platforms signaleren een toenemende vraag van MKB-bedrijven naar hun financieringsvormen. Op dit moment ontvangt Collin ruim tien aanvragen van MKB-bedrijven per week. Eind volgend jaar verwacht het platform zo’n 100 miljoen te hebben gefinancierd. NPEX voorziet een verdubbeling van de huidige 35 noteringen voor het einde van 2016. Adriaan Hendrikse, directeur NPEX: ‘Het Nederlands MKB zit in de lift en dat zien wij terug in onze aanvragen. Zowel bij Collin als bij NPEX krijgen de bedrijven die geld ophalen meer dan alleen geld. De bedrijven krijgen meer naamsbekendheid en betrokkenheid van de investeerders waarbij de zeggenschap bij de ondernemer blijft. Ondernemers zien op onze platforms dat een andere vorm van financiering kán en dat het werkt.’

Co-financiering

Het afgelopen jaar realiseerden Collin Crowdfund en NPEX al vele succesvolle co-financieringen in samenwerking met onder meer banken en informals. Door de samenwerking ontstaat voor het eerst de mogelijkheid voor MKB-bedrijven om een co-financiering te realiseren van risicokapitaal in de vorm van aandelen of (achtergestelde) obligaties via NPEX in combinatie met crowdfinance via Collin. Beide platforms voorzien vooral mogelijkheden voor bedrijven die op zoek zijn naar financiering variërend van 1 tot 5 miljoen euro.

Begeleiding

Als onderdeel van de samenwerking zullen beide platforms in de toekomst actief naar elkaar verwijzen. De ondernemers die in aanmerking komen voor een co-financiering via Collin en NPEX worden vervolgens intensief begeleid in het hele traject. De 31 Crowdfund Coaches van Collin die in het hele land opereren, zullen MKB-bedrijven voortaan actief wijzen op deze nieuwe mogelijkheid van co-financiering.

Gerelateerde artikelen