CIO verkettert ‘legacy vendors’ SAP, IBM en Oracle vanwege hun licentiebeleid

De CIO van Coats plc, ’s werelds grootste producent en distributeur van van naai- en handwerkgarens, is boos op leveranciers als SAP en IBM omdat zij zo gecompliceerde softwarelicenties uitgeven. En hij is niet de enige.

In een interview met Computing zegt Richard Cammish dat hij heel goed begrijpt waarom de Campaign for Clear Licensing (CCL) klaagt, dat het licentiebeeid van Oracle de klanten “hostile and filled with deep-rooted mistrust" maakt – al is zijn bedrijf geen grote klant van Oracle. Hij oordeelt even hard over SAP en IBM.

‘Wij hebben inmiddels onze samenwerking met IBM opgezegd, omdat ze voor ons eerlijk gezegd geen relevante partij meer waren. Omdat ze commercieel zo flexibel als een baksteen zijn, omdat ze elke ‘agility’lijken te ontberen en omdat ze een ongelooflijke service portfolio hanteren,” aldus de CIO van Coats – met 30.000 werknemers in 100 landen actief.

Bedrijven als IBM, SAP, Oracle en ook Microsoft waren en zijn typische legacy-applicatieleveranciers – de oude systemen die de wereld draaiende houden. "Ze vernieuwen wel, en zullen zich beledigd voelen als je hen zo noemt, maar hun licentiebeleid is niet meer van deze tijd, zo complex en ouderwets…

Hun oude programmatuur draait vaak al jaren, in organisaties als de onze, maar die software hebben ze om de zoveel tijd (gedeeltelijk) vernieuwd, uitgebreid en vaker een andere mooie naam gegeven. Het gevolg is dat als je nu een licentie-audit doet, je eigenlijk geen idee hebt hoe of wat je hebt draaien. En contractueel gezien ben je wel verplicht om in alles altijd even ‘compliant’ te zijn,  anders volgen er forse boetes. Maar dat is niet eenvoudig, ja haast onmogelijk, als je niet eens erachter kunt komen wat je eigenlijk allemaal hebt draaien, in welke versie, met hoeveel gebruikers en onder welke fancy naam.”

Cammish is niet de enige ontevreden klant. CCL ondervroeg meer dan 100 grote klanten van Oracle  en concludeerde dat 92% klaagt dat Oracle bijzonder onduidelijk communiceert over licentievoorwaarden. De Campaign for Clear Licensing kondigt nu aan eenzelfde soort onderzoek te starten onder klanten van IBM, SAP en Microsoft, omdat die ook al jaren klagen. 

Cammish is overigens bang dat SAP hetzelfde lot wacht als IBM, als het niet meer zijn best doet een relevante speler te blijven. 

computing.co.uk

Gerelateerde artikelen