CIMA-leden: robots nemen heus ons werk niet (helemaal) over

De meerderheid van de finance-professionals is vóór meer automatisering, in weerwil van de voorspellingen dat zij de hoogste risico’s lopen om hun werk(gelegenheid) te verliezen.
Een onderzoek onder ruim 1500 leden wijst uit dat 83% voorstander is van (verdere) automatisering van de finance-functies, en 62% denkt zelfs dat dit de efficiency en effectiviteit van hun organisaties alleen maar zal verbeteren. 
 
Ongeveer de helft verwacht dat de competenties en vaardigheden van finance zullen uitbreiden en toenemen, vooral rond de (toepassing van) ICT. 
Volgens Andrew Harding, CEO van CIMA, “maken nieuwe technologieën ons leven alleen maar gemakkelijker. Ook de boekdrukkunst zorgde voor verlies van banen, van ‘schrijvers’ – maar ze was ook het begin van educatie voor de massa. Zoals altijd staan we voor de uitdaging om van ‘verandering’ te profiteren.”
 
Slechts 29% van de ondervraagden verwacht serieus dat verdere automatisering zal leiden tot banenverlies en grotere ongelijkheid, ondanks dat Deloitte onlangs nog concludeerde dat minstens een kwart van de administratieve banen op de tocht staat. 
 
86% denkt wel dat ‘management informatie’ in de nabije toekomst volledig geautomatiseerd geproduceerd zal worden, 55% denkt dat ook de accountantscontrole er niet aan ontkomen zal. Interpreteren van data wordt een taak voor de zelflerende computer, verwacht ruim de helft. Maar, zegt de meerderheid, vervolgens ook relevante adviezen opstellen om beslissingen te ondersteunen, die rol zal de computer niet snel van ons overnemen.
 
Gerelateerde artikelen