CFO’s: hoe houden we de springvloed aan data in ’s hemelsnaam bij?

CFO’s wereldwijd maken zich ernstig zorgen over de gevolgen van de steeds maar wassende – en sneller stromende – stortvloed van gegevens voor de relevantie van hun traditionele rapportages – en over hun mogelijkheden om iets te doen aan de erosie van hun positie. Hoe kunnen zij binnen een redelijke termijn hun directies voorzien van bruikbare en nuttige informatie?

Die zorgen komen duidelijk naar voren uit de antwoorden, die CFO’s gaven op de meest recente jaarlijkse ondervraging van 1000 collega’s door EY Financial Accounting and Advisory Services (FAAS).

Dit kleer zegt 66% van de deelnemers dat de nieuwe technologie (en de hype daaromheen) een ‘significante impact’ heeft op de effectiviteit van de traditionele ‘corporate reporting’. Vorig jaar was dat nog maar 57%.

“Hoe kan de verslaggeving een steeds snellere wereld bijhouden?” is de kernvraag van de 1000 deelnemers in 25 landen. De cloud, data analytics, robotic process automation (RPA) en Kunstmatige Intelligentie (AI) zijn daarnaast de top-issues in de opkomende economieën, en zorgpunt nr 2 in Europa.

Veel van de financials voelen zich belemmerd door hun zogenaamde ‘legacy’ systemen, die niet ingericht zijn om vooruit te kijken, maar alleen achteraf rapporteren ondersteunen. Laat staan dat ze de snelle veranderingen in de markt kunnen bijhouden of voorzien. Daardoor groeit de kloof tussen  wat hun directies verwachten van Finance en wat de CFO kan bieden.  Totdat Finance de technologie onder de knie krijgt en er mee weet om te gaan blijft die frustratie groeien.

Bijna een op de drie CFO’s beoordeelt de eigen verslaggeving als ‘middelmatig’, dus is het weinig verrassend dat 56% het veranderen van de traditionele rapportagemodellen als belangrijke persoonlijke verantwoordelijkheid ziet. 54% ziet steeds meer van hun werk ge-outsourced worden in de komende jaren, 51% ziet managed services als oplossing en 50% vreest of droomt van ‘captive shared services centers’ – onshore of near-shore (50%). De andere helft denkt aan eigen centrale ‘centers of excellence’ als oplossing.

De drie belangrijkste doelstellingen: effectievere en accuratere verslaggeving (30%); verbeterde data analytics zodat de verslaggeving ook vóóruit kan kijken (29%) en ‘een flexibeler finance-functie’ (28%).

Daar staat tegenover dat 42% ( de meeste deelnemers wereken bij multinationals) moeite heeft de juiste balans te vinden tussen enerzijds de broodnodige centrale control en sturing, en anderzijds de gevoelde noodzaak om op kleinere decentrale niveaus de data te verzamelen en van een interpretatie te voorzien.

http://www.ey.com/gl/en/newsroom/news-releases/news-more-cfos-concerned-with-impact-of-data-on-corporate-reporting?

Gerelateerde artikelen