CFO’s gefrustreerd over beperkt rendement van investeringen in FP&A

Het klinkt zo modern en sophisticated – een afdeling Financial Planning & Analysis. Maar een groeiend aantal CFO’s is teleurgesteld in de waarde die de functie feitelijk toevoegt.
Eerder al bleek  dat veel CFO’s niet bijzonder enthousiast zijn over de kwaliteit van hun FP&A teams en hun resultaten. Maar nu steeds meer gegevens beschikbaar komen om te analyseren en te transformeren tot nuttige informatie, groeit de onrust – zeker waar er forse bedragen geïnvesteerd moeten worden in nieuwe systemen. 
 
Zo concludeert nieuw onderzoek door onderzoeksbureau CEB onder CFO’s and directeuren FP&A. Erger misschien: het betreffend rapport stelt dat de meeste organisaties hun FP&A helemaal verkeerd aanpakken.
Het wordt steeds duurder om een sophisticated FP&A functie in te richten en te onderhouden. Een ander onderzoek van CEB concludeert dat de totale spend rond analytics dit jaar 10% hoger zal uitkomen dan in 2014. Tegelijk groeit de frustratie over de resultaten.
 
Voor een kwart van alle beslissingen met financiële implicaties wordt helemaal geen input van financial planning gebruikt – vaak omdat er nauwelijks vertrouwen is in de analyses. Erger is, dat 61% van de ondervraagden bekent te shoppen in de beschikbare analyses en slechts die uitzoekt, die hun ‘gut feeling’ bevestigen of ondersteunen.
 
 
 
Het CEB onderzoek concludeert dat cultuur en karakter van de beslissers voor bijna de helft verantwoordelijk zijn voor het ‘mislukken’ van FP&A. Maar voor 51% ligt het aan Finance zelf – 30% vanwege de belabberde kwaliteit van FP&A en 21% vanwege te weinig relevante gegevens.
 
Meer details en goede raad via ww2.cfo.com/ !
 
Gerelateerde artikelen