CDA wil belastingstelsel met twee tarieven

In het vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma pleit het CDA voor een belastingstelsel met twee tarieven: een laag tarief voor de lage inkomens en een hoger tarief voor hoge inkomens.

Ook wil het CDA een versimpeling van de “huidige wirwar van inkomensschijven, heffingskortingen en aftrekposten die in de praktijk tot veel onduidelijkheid en allerlei onbedoelde effecten leiden”.

Vlaktaks

“De lagere belastingdruk die op deze manier ontstaat, leidt tot meer economische groei, en heeft als voordeel dat voor iedereen veel duidelijker is wat hij of zij werkelijk overhoudt van het bruto loon. Bovendien stoppen we door zo’n vlaktaks met het rondpompen van geld. Belasting moet geheven worden naar draagkracht. Nu wordt een eenverdiener veel zwaarder belast dan een tweeverdieners of een alleenstaande ouder. Dat is onrechtvaardig en zeer ongewenst, zeker wanneer er geen sprake is van een vrijwillige keuze. Daarom willen wij het belastingstelsel meer inrichten naar draagkracht en het daarmee ook minder ingewikkeld maken,” aldus het CDA.

Reorganisatie fiscus

De christendemocraten wijzen er fijntjes op dat gelet op de “ernstige organisatie- en IT-problemen bij de belastingdienst” de invoering van een dergelijk stelsel op korte termijn niet direct verantwoord en haalbaar is. “Wij achten een grondige reorganisatie van deze dienst noodzakelijk, voordat we volledige en noodzakelijke hervorming van het belastingstelsel kunnen doorvoeren.”

Gerelateerde artikelen