Buitenlands belastingplichtige heeft recht op heffingsvrij vermogen

Buitenlands belastingplichtigen, met vermogen dat belast wordt in Nederland (bijvoorbeeld een vakantiewoning), betalen niet meer over het hele vermogen belasting. Ze hebben recht op het zogenoemde 'heffingsvrij vermogen'. Dit meldt de Belastingdienst.

Een buitenlands belastingplichtige woont niet in Nederland, maar heeft wel Nederlands inkomen.

Wat betekent het heffingsvrij vermogen voor de (voorlopige) aanslag over 2015? Belastingdienst: “Hebt u over 2015 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangen, waarin ook uw vermogen in Nederland is belast? Dan is die aanslag te hoog. Dit herstellen we automatisch bij de berekening van uw definitieve aanslag. Als u al aangifte hebt gedaan over 2015, hoeft u uw aangifte dus niet aan te passen.”

Nog aangifte doen over 2015? Belastingdienst: “Doet u aangifte over 2015, maar hebt u dat nog niet gedaan? Als u op papier aangifte doet , kunt u dit heffingsvrije vermogen invullen in uw aangifte. Waar u dit invult, is afhankelijk van de aangifte die u gebruikt:
• Gaat u online aangifte doen? Na 15 juni is de online aangifte over 2015 aangepast.
• Gebruikt u een C-aangifte, vul dan het heffingsvrije vermogen in bij vraag 27a.
• Gebruikt u een M-formulier, vul dan het heffingsvrij vermogen in bij vraag 35f.”

Wanneer is het heffingsvrij vermogen wel verrekend? “Bent u in 2015 kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Of woont u in Suriname of op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Of woont u in Duitsland en voldoet u  aan de 90%-regeling? Dan is bij de berekening van uw belasting over uw vermogen al rekening gehouden met het heffingsvrije vermogen,” aldus de fiscus. “Hebt u een aanslag inkomstenbelasting gehad over andere jaren? Meer informatie over eventueel herstel van die aanslagen volgt later.”

Gerelateerde artikelen