Britse voormalig toezichthouder waarschuwt voor groei P2P-leningen

Lord Adair Turner vreest dat burgers die geld uitzetten via P2P-platforms enorme risico’s lopen. “We zullen nog merken dat de traditionele banken wél verstand van hun vak hebben!”
De laatste voorzitter van de Britse Financial Services Authority (inmiddels omgevormd tot Financial Conduct Authority) is er niet gerust op. Een van de meer succesvolle financiële toepassingen van nieuwe  technologie, fintech, wordt gevormd door de peer-to-peer leningen-platforms, waar individuen en organisaties die nauwelijks nog rente ontvangen voor hun spaargeld  overtollige cash uitlenen aan hun ‘peers’ – andere burgers of bedrijven, vooral in het MKB. 
 
Volgens de enthousiaste verhalen vormt dit fenomeen een ernstige bedrieging van de traditionele banken – die in elk geval bereid lijken in veelbelovende startups op dit terrein te investeren. 
Maar, waarschuwt Lord Turner, de uitleners via deze platforms lopen een onaanvaardbaar risico dat zij hun zuurverdiende en gespaarde centen nooit terug zullen zien. 
 
“De verliezen die op P2P-leningen geleden zullen worden, de komende tien jaar, zullen aantonen dat de zo verguisde traditionele banken wat kredietverstrekking betreft echt geniaal zijn!” zegt Turner tegen de BBC. 
De aanleiding voor de opmerkingen was dat  Home Secretary Theresa May  gisteren een nieuwe taskforce oprichtte die financiële fraude en oplichting in het Verenigd Koninkrijk moet gaan bestrijden. Uit onderzoek blijkt dat in Engeland en Wales alleen al elk jaar 5 miljoen slachtoffers vallen van financiële fraude.  De Britse FCA ontwikkelt dezer dagen aangescherpte regelgeving voor de P2P sector, die de laatste jaren geëxplodeerd is omdat daar tot wel 8% rente beloofd wordt. En veel deskundigen verwachtten dat er op korte termijn een forse shake-out zal volgen, waarbij nogal wat platforms ten onder zullen gaan.
Volgens financial regulation consultancy Bovill  komt 26% van de initiatieven die een vergunning aanvragen nooit uit de planfase… De FCA zegt tot oktober 2015 liefst 114 aanvragen ontvangen te hebben, waarvan er 30 al snel weer ingetrokken werden. 26 ervan hielden op met P2P-leningen maar gaan wel verder als ‘financieel adviseur’. 
 
Een vertegenwoordiger van de sector reageerde smalend op de waarschuwing van de Lord: “Wat voor waarde moeten we hechten aan de voorspellingen van het ‘genie’ dat financieel toezichthouder was tijdens de ergste financiële meltdown die we ooit meegemaakt hebben? Zijn geblaat is bovendien een belediging voor en van de FCA, die nu juist met goede regelgeving komt.”
 
Hoe dat ook zij – de enorme ellende rond P2P leningen in China lijken de Lord wel gelijk te geven…
 
Gerelateerde artikelen