Brexitrapporteurs: vrije handelsrelatie met VK behouden

Behoud de handelsrelatie tussen Nederland en Groot-Brittannië en garandeer de rechten van Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. Dat adviseren rapporteurs Marit Maij (PvdA) en Pieter Omtzigt (CDA) in hun vandaag gepresenteerde rapport over de voorgenomen uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU).

In totaal komen de rapporteurs met vijf aanbevelingen vanwege de aangekondigde Brexit. Op donderdag 13 oktober 2016 werden Maij en Omtzigt door de commissie voor Europese Zaken aangewezen als rapporteurs voor de Brexit.

Persoonlijke leefsituatie garanderen

In hun eindrapport schrijven zij dat het garanderen van de persoonlijke leefsituatie van Nederlanders (en andere EU-burgers) die nu in Groot-Brittannië wonen een topprioriteit moet zijn. Hun bestaande rechten moeten gegarandeerd blijven, ook na de Brexit. Zo worden personen geen speelbal van economische of andere belangen. Uiteraard moet dit ook gelden voor Britse burgers die in Nederland wonen.

Handelsrelatie

De rapporteurs pleiten voor behoud van de hechte en vrije handelsrelatie van de resterende 27 EU-lidstaten met het Verenigd Koninkrijk, via een zekere verbinding met de Europese interne markt. De rapporteurs bevelen aan dat de onderhandelingen mede gericht zijn op het tot stand brengen van een nieuwe (handels)overeenkomst, om schade voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid te voorkomen.

Informatiepositie en financiën

De rapporteurs wijzen er verder op dat de Tweede Kamer nauw betrokken moet zijn bij de Brexitonderhandelingen. Bestaande afspraken over het informeren van de Kamer moeten worden nageleefd. Daarnaast zouden de gevolgen van de Brexit voor de EU-meerjarenbegroting in kaart moeten worden gebracht. Ten slotte zou een eventuele Britse opzegging van het Euratomverdrag, over Europese samenwerking op nucleair gebied, buiten de Brexitonderhandelingen moeten worden gehouden.

Gerelateerde artikelen