Bond voor Belastingbetalers blij met aanpassing ‘spaartaks’

In een reactie op het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord stelt de Bond voor Belastingbetalers dat de aangekondigde aanpassing van de spaartaks vooral voor kleine spaarders een flinke vooruitgang betekent.

De spaartaks wordt komend jaar aangepast en nog in deze kabinetsperiode wordt een heffing op basis van een werkelijk rendement uitgewerkt. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers: “Wij strijden met de Bond voor Belastingbetalers sinds 2013 voor een aanpassing van de spaartaks en nu is het zover. Vooral voor de kleine spaarders betekent dit een forse vooruitgang. Dit voelt als een overwinning”.

De ingreep betekent een aanpassing van de belasting in box 3, beter bekend als de vermogensrendementsheffing. Hierop wordt in 2018 een lastenverlichting aangekondigd van € 458 miljoen. De aanpassing bestaat uit twee elementen. Allereerst wordt de belastingvrije voet verhoogd van € 25.000 naar € 30.000 euro. Dit levert zo’n € 60 euro per huishouden op. Daarnaast wordt het fictieve rendement voor spaargeld aangepast. In plaats van te rekenen met een 5-jaarsgemiddelde voor het vaststellen van het fictieve rendement, wordt er gekeken naar de gemiddelde spaarrente van een half tot anderhalf jaar geleden. Dit leidt tot een aanvullende belastingverlaging in box 3 van € 258 miljoen in 2018. Hiervan profiteren vooral de mensen met een vermogen tot 70.000 euro.

Het kabinet zegt tevens toe om nog deze kabinetsperiode de vermogensrendementsheffing te baseren op het werkelijk behaalde rendement. Jurgen de Vries: “Ongeveer de helft van het vermogen dat belast wordt in box 3 bestaat uit spaargeld. Het is een illusie om te veronderstellen dat iedere belastingbetaler hierop een hoger rendement behaald dan de huidige spaarrente. Wij hopen dat het kabinet ook met deze aanpassing haast maakt.”

Gerelateerde artikelen