Blockchain heeft nog wat horden te nemen, volgens Morgan Stanley
Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de winsten van de traditionele dienstverleners geraakt worden. Als dat al gebeurt!
Een nieuw rapport van Morgan Stanley, Global Insight: Blockchain in banking – disruptive threat or tool? dat als addendum bij het jaarverslag verschijnt, stelt dat banken en andere intermediaire functies op zijn vroegst tegen 2020 iets gaan merken van de opkomst van blockchain-technologie – althans – in de winstcijfers. Maar dat de financiële wereld er druk mee bezig is lijdt geen twijfel, noch dat de uitwerking van de trend disruptie kan betekenen voor de oude infrastructuren en de mogelijkheid om daar winst te genereren.
Alle grote banken zijn projecten rond en met blockchain en virtuele valuta aan het sponsoren. Vaak uit angst voor verandering, terwijl ze eigenlijk onderschatten welk een voorsprong ze hebben, die oude spelers. “We hebben geen enkele beleidsmaker gesproken, tijdens ons onderzoek, die zonder bedenkingen en aparte vergunningen een toepassing van een gedistribueerd grootboek zou laten passeren,” staat er te lezen. Hetzelfde geldt voor de banken zelf, die aan strikte regelgeving moeten voldoen qua anti-witwas- en ‘client due diligence’ wetten.
En daarom, denkt Morgan Stanley, zal de echte doorbraak alleen komen als consortia van traditionele spelers met steun van de hele bedrijfstak zich erachter zetten, en niet doordat een of twee startups erin slagen de markt te verstoren.
Veel C-suite executives zijn ook uiterst huiverig en betwijfelen of de investeringen en risico’s van een overgang naar ‘real time’ boekhouden wel de moeite waard (zullen) zijn. Fraaie voorbeelden op beperkte schaal zijn leuk en aardig, maar werken de nieuwe systemen echt zó veel beter dan de huidige? Men vraagt zich dat echt af.
Bovendien weet niemand wat de uiteindelijk overblijvende technische standaard zal worden ( VHS-Betamax). En schaalbaarheid, regelgeving en governance blijven daarbij forse uitdagingen.
“Volgend jaar zal blockchain nog geen invloed hebben op onze winstgevendheid. Voor alles uitgekristalliseerd is, zijn we wel vijf of tien jaar verder,” verwacht de bank.