Big Four domineren wereldmarkt Risk Consulting – maar niet rond cyber security

De Big Four kantoren nemen 65% van de global risk consulting market voor hun rekening – maar ze moeten doorgaan met het opkopen van cyber security bedrijven om dat aandeel te behouden.
Volgens Source Information Services is de wereldwijde omzet in advisering rond risicobeheersing in 2014 gegroeid met ca  $1 miljard tot bijna 14 miljard dollar. Risk consulting voor finance is goed voor $5 miljard, ofwel ongeveer 35% van de totale markt.
 
De groei zit hem vooral in de steeds complexere regelgeving en bijbehorende compliance, zo stelt het rapport, maar advisering rond cyber security is een sterke groeimarkt. De Big Four nemen nu ongeveer 61% van de totale risicobeheersingsmarkt voor hun rekening, maar ze lijken enigszins achter te lopen in de cyber security. De cliënten denken bij dat soort problemen niet meteen aan de grote accountants, als ze zoeken naar expertise die hen kan helpen. Vandaar dat ze de een na de andere niche-speler op dat terrein proberen over te nemen. 
 
Het onderzoek van Source Information Services laat een duidelijke ‘polarisatie’ zien tussen ‘low cost’ en ‘high value’ dienstverlening. En compliancy-advies valt onder ‘low value’ diensten, omdat cliënten alleen wanneer ze het zelf niet aankunnen hulp van buiten inhuren – en zo vaste kosten besparen.
Cyber-risico’s daarentegen vallen onder de high-value diensten, omdat de meeste klanten daar zelf geen expertise in hebben. 
 
Risicobeheersing is als consultancy-markt sterk gegroeid: in 2013 zei nog maar 27% van de ondervraagden dat zij meer zouden gaan besteden aan risico-gerelateerde consultancy, in het recente onderzoek is dat percentage gestegen tot 50. Alleen overheden blijven daarbij achter en vertrouwen blijkbaar op eigen kennis en ervaring. 
 
Volgens de opstellers van het rapport lijkt het er overigens op, dat de twee vormen van risico-advisering verder uiteen zullen lopen. “Veel kantoren denken nu nog dat ze beide soorten kunnen blijven combineren, compliance en cyber-security – wij vermoeden dat ze uiteindelijk een keuze zullen moeten maken.”
 
Gerelateerde artikelen