Beyond Accounting: Process, data, system and control implications of the new revenue standard

De Financial Accounting Standards Board en de International Accounting Standards Board hebben de introductie van hun nieuwe revenue recognition standaard een jaar uitgesteld – maar die extra tijd is ook hard nodig om op tijd de data en systemen aan te passen, stelt PwC.
PricewaterhouseCoopers publiceerde een rapport waarin de technologische en procesmatige implicaties van de nieuwe standaard worden uitgelegd en besproken.  Het rapport met de titel Beyond Accounting: Process, data, system and control implications of the new revenue standard geeft als eerste advies: “Begin op tijd, dat wil zeggen, zo vroeg mogelijk!”
 
Volgens PwC gaat het bij de nieuwe standaard niet alleen om een nieuwe manier van boekhouden. Ook processen worden geraakt, en andere kernfuncties zoals juridische zaken. "Implementatie van de nieuwe standaard zal meer vergen en betekenen dan de meeste mensen denken.”
 
Een van de problemen betreft de gegevens. “Die komen uit allerlei nieuwe bronnen, en ze worden op nieuwe manieren gebruikt. Het is van belang te weten welke gegevens nodig zijn – en vervolgens om je te vergewissen dat die gegevens beschikbaar zijn in betrouwbare, bijv. SOx-compliant systemen.”
 
Ook is het van belang vanuit systeem-perspectief te leren kijken. “Waarschijnlijk zul je de bestaande  revenue of order-to-cash systemen moeten upgraden en aanpassen, of je moet specifieke aan de standaard aangepaste revenue-software aanschaffen of leasen, vaak van een gespecialiseerde niche-speler..”
 
Gerelateerde artikelen