‘Bemiddelingsbureau discrimineerde in finance-vacature’

Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat bemiddelingsbureau Bluefin verboden onderscheid op grond van leeftijd heeft gemaakt door in een personeelsadvertentie voor de functie van Interim Finance Professional als functie-eis op te nemen dat een kandidaat minimaal 2 tot 5 jaar werkervaring in control, accountancy of een financieel-administratieve functie moet hebben.

Een man van 60 jaar oud stelde dat Bluefin hem discrimineerde vanwege zijn leeftijd door een maximale werkervaringseis te stellen van vijf jaar. De man heeft daarom niet naar de functie gesolliciteerd. Bluefin zegt dat geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie.

Het College oordeelt: “De werkervaringseis in de advertentie kan op twee manieren worden gelezen, namelijk dat Bluefin kandidaten wil werven met een minimum aantal jaren werkervaring in een bepaalde range of dat zij kandidaten wil werven met minimaal twee en maximaal vijf jaar werkervaring op de genoemde gebieden. Het risico dat een advertentietekst verkeerd wordt gelezen, komt voor rekening van degene die de tekst heeft opgesteld. De man heeft de werkervaringseis gelezen als een maximumwerkervaringseis van 5 jaar en dit heeft hem ervan weerhouden te solliciteren. Nu de advertentietekst op twee manieren kan worden gelezen, heeft de man de tekst ook zo mogen opvatten. Door het stellen van een maximum ervaringseis worden met name oudere kandidaten ervan weerhouden te solliciteren. Over het algemeen zullen oudere kandidaten meer werkervaring hebben dan jongere kandidaten. Bluefin heeft geen reden gegeven voor het leeftijdsonderscheid en daarom discrimineerde zij de man op grond van leeftijd.”

Gerelateerde artikelen