Belgische fiscus maakt controleacties 2016 bekend

De Belgische belastingdienst heeft de punten bekendgemaakt waarop dit jaar extra gecontroleerd zal worden bij de belastingaangifte door particulieren en ondernemingen.

Duidelijk is dat de belastingdienst bij onze zuiderburen particulieren scherp in de gaten houdt als het gaat om de aangifte van buitenlandse inkomsten. Ook wordt er streng gecontroleerd of er wel aangifte wordt gedaan van onroerend goed in België en in het buitenland.  Ook de aftrek van giften wordt streng in het snotje gehouden.

Ook ondernemingen kunnen controles verwachten. Zo moeten bijvoorbeeld horecaondernemers een geregistreerd kassasysteem gebruiken en wordt er bij btw-ondernemingen scherp gekeken naar de naleving van de verplichtingen inzake omzetbelasting.

Verder gaat de fiscus belastingplichtigen die, ondanks het feit dat zij een herinnering hebben ontvangen, geen belastingaangifte indienden, sowieso controleren. “De burgers en ondernemingen die we controleren, zullen worden geselecteerd op basis van indicatoren die op een verhoogd fiscaal risico wijzen. Voor de burgers kan de geautomatiseerde behandeling van de aangifte leiden tot een selectie voor de controle van eventuele onregelmatigheden,” aldus FOD Financiën.

Gerelateerde artikelen