Belastingheffing bij brievenbus-bv’s

Het nieuwe kabinet gaat belasting heffen bij brievenbus-bv’s, zo staat in het regeerakkoord. De nieuwe regering wil dat Nederland aantrekkelijk blijft als vestigingsland voor internationaal opererende bedrijven. Daarbij richt het kabinet zich op bedrijven die “echt een toegevoegde waarde hebben in plaats van bedrijven die Nederland alleen als postbus gebruiken”.

Volgens het nieuwe kabinet moet er een eind komen aan de situatie dat firma’s zich alleen op papier in Nederland vestigen om belastingvrij miljoenen te kunnen rondpompen. In het vandaag gepresenteerde regeerakkoord schrijven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie: “Wij gaan bij hen belasting heffen, net als bij ieder ander bedrijf. Internationaal zetten wij ons ervoor in dat belastingparadijzen worden aangepakt. Zelf gaan we het goede voorbeeld geven via een bronheffing op rente en royalty’s op uitgaande stromen naar landen met zeer lage belastingen (low tax jurisdictions).

De nieuwe regering wil verder het ondernemen met meer eigen vermogen bevorderen en de belastingvoordelen voor vreemd vermogen beperken. “Dat levert stabielere bedrijven en gezondere economische verhoudingen op, zeker bij tegenslag. Dit geldt nog extra voor banken, die bij de eurocrisis een groot beroep op de overheid gedaan hebben,” zo staat in het regeerakkoord.

Ook wordt de vennootschapsbelasting verlaagd en wordt de dividendbelasting afgeschaft waardoor bedrijven gemakkelijker eigen kapitaal uit het buitenland kunnen aantrekken en minder kwetsbaar worden voor vijandige overnames. Ter financiering daarvan wordt de renteaftrek beperkt en wordt de mogelijkheid in de vennootschapsbelasting versoberd om met verliezen te schuiven over de jaren heen. Daarnaast worden de belastingvoordelen voor expats beperkt.

Gerelateerde artikelen