Belastingdienst zet speciaal team op Panama Papers

Een speciaal team van tientallen deskundigen van de Belastingdienst onderzoekt de vrijgegeven documenten van de ‘Panama Papers’. De fiscus onderzoekt de voor Nederland relevante informatie en zal actief kijken of er gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing.

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiceerde op 9 mei deze informatie op een speciale website. De informatie staat op een doorzoekbare database met informatie over meer dan 200.000 bedrijven, trusts, stichtingen en fondsen. Het Internet Service Center van de Belastingdienst is direct begonnen deze informatie binnen te halen.

De Belastingdienst heeft een speciaal team opgesteld met tientallen hooggekwalificeerde experts, waaronder data-analisten en leden van de coördinatiegroep constructiebestrijding. Gespecialiseerde belastinginspecteurs onderzoeken de informatie op dossierniveau. Zij checken alle personen, bedrijven, trusts, stichtingen, fondsen en dergelijke uit de Panama Papers die een relatie hebben met Nederland. Waar sprake blijkt van belastingfraude, treedt de Belastingdienst op en worden sancties, zoals boetes opgelegd.

Gerelateerde artikelen