Belastingdienst: Bijna alle aangiften online gedaan

Van de ruim 10 miljoen aangiften die begin september waren ingediend bij de Belastingdienst is zo’n 97 procent op digitale wijze gedaan.

Ruim 8,7 miljoen mensen hebben voor 6 mei hun aangifte voor de inkomstenbelasting 2014 ingestuurd. Verreweg de meesten deden online aangifte: via Mijn Belastingdienst of de app Aangifte 2014. Veel gegevens waren vooraf al ingevuld.
 
Van de ruim 10 miljoen aangiften die begin september waren ingediend is zo’n 97 procent op digitale wijze gedaan, onder andere met Mijn Belastingdienst, de aangifte-app of het downloadprogramma. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor.
 
De app Aangifte is in 2014 ruim 190.000 keer gebruikt om een aangifte in te sturen. Dit was in 2013 een stuk lager, namelijk 17.000 keer.

Aangifte doen steeds makkelijker

De Belastingdienst had veel gegevens vooraf ingevuld. Dit maakte het voor burgers makkelijker om aangifte te doen. Ze konden de vooraf ingevulde gegevens controleren en waar nodig aanvullen. Voor het aangiftejaar 2014 heeft 80 procent gebruik gemaakt van de vooraf ingevulde aangifte.

Uit belevingsonderzoek komt naar voren dat burgers de online aangifte via Mijn Belastingdienst en de aangifte-app met een 8 waarderen. Online aangifte doen gaat gemiddeld 20 minuten sneller dan met het oude downloadprogramma. Verder kreeg de BelastingTelefoon in maart en april 2015 bijna 1,5 miljoen vragen binnen. Ongeveer 10.000 vragen werden via Twitter beantwoord.

Voor 1 juli bericht

Om het gebruik van de vooraf ingevulde aangifte te stimuleren, kregen mensen een maand langer de tijd om aangifte te doen. Dit voorkwam ook pieken in de online aangiften. Tussen 1 maart en 5 mei hebben ruim 8,5 miljoen mensen hun aangifte voor de inkomstenbelasting 2014 ingestuurd. Hiervan kregen 6,2 miljoen mensen direct een definitieve aanslag. Dit waren er het voorgaande jaar nog ruim 5,5 miljoen. Bijna 8,7 miljoen mensen kregen voor 1 juli een voorlopige of definitieve aanslag.

Gerelateerde artikelen